Oznaka pnevmatike EU

Kot del Akcijskega načrta za energetsko učinkovitost je bila 1. novembra 2012 uvedena oznaka pnevmatike EU. Od zdaj naprej so pnevmatike za motorna vozila opremljene s to oznako v Evropski uniji in obveščajo o porabi goriva, oprijemu na mokri podlagi in razvrstitev hrupa zadevnega izdelka. Za vas smo zbrali vse pomembne informacije.

Oznaka pnevmatike je razdeljena na tri različne kategorije, ki se ocenijo ločeno.

1. Upor kolesa

Kotalni upor pnevmatike neposredno vpliva na porabo goriva vašega vozila. Nižji kotalni upor, manj goriva, ki ga porabite. Najboljša ocena v tej kategoriji je črka "A" z zeleno barvo, medtem ko je rdeča "G" najslabša ocena. Črka "D" ni dodeljena. Od A do G se poraba poveča za 0,1 l z vsako črko za 100 km.

2. Mokri oprijem

Z oprijemom na mokri podlagi se oceni dolžina zavorne razdalje na mokrih cestah. Ocena gre od zelene "A" do rdeče "G". Vendar črke "D" in "G" trenutno niso dodeljena. Ocena temelji na hitrosti 80 km / h. Od A do F se zavorna razdalja poveča z vsako črko.

3. Emisija hrupa

Emisija hrupa je glasnost, ki jo pnevmatika proizvede med vožnjo. Navede se absolutna vrednost decibelov. Vrednosti so razdeljene v tri razrede, ki jih predstavljajo črte na desni strani ušesa v ilustraciji. Črne linije so, glasneje pnevmatika. Stalna raven zvoka nad 80 decibelov lahko povzroči zdravstvene težave.

Navzgor