18 zanimivih dejstev o pnevmatikah

Koliko veste o proizvodnji pnevmatik? Verjetno mislite, da so pnevmatike preprost del avtomobila, ki ga je treba redno menjavati. To je res, vendar obstaja tudi veliko zanimivih dejstev o proizvodnji pnevmatik, ki jih večina ljudi ne ve. V današnjem prispevku si bomo ogledali nekaj najbolj zanimivih in zabavnih dejstev o pnevmatikah.

Ali ste vedeli…?

1. Prvi modeli avtomobilov so uporabljali "topniška kolesa". Pnevmatika na takih kolesih je bila dobesedno z vijaki pritrjena na kolo. Samo predstavljajte si, kako težko bi bilo zamenjati takšne pnevmatike, če bi proizvajalci dandanes še vedno proizvajali kaj podobnega.

2. Moderne pnevmatike so popolnoma črne in vozniki imajo vso svobodo, da se poigrajo z namestitvijo platišč za pnevmatike po meri in po želji izbirajo barve (zlate, srebrne, itd.) Prvotno izdelane pnevmatike so bile bele barve. Proizvajalci so k takratnim pnevmatikam dodajali cinkov oksid, z namenom, da bi jih izboljšali in utrdili, čeprav je le-ta na njih imel čuden učinek. Pnevmatike so zaradi tega postale svetleče bele barve.

3. V drugem desetletju 21. stoletja so proizvajalci pnevmatik zahtevali, da njihovi inženirji in oblikovalci najdejo način, da se pnevmatike ne bi tako hitro obrabljale in imele večjo trajnost. Raziskovalci so ga odkrili - dodali so črni ogljik, ki je stranski proizvod naftne industrije, vendar je postal orodje za podaljšanje trajnosti. Res je povečal vzdržljivost, vendar so pnevmatike postale črne barve.

4. Ali veste, kdo se je prvi spomnil rešitve s črnim ogljikom? Družba Binney & Smith, znana po Crayola Crayons, jo je prodala proizvajalcu pnevmatik Goodrich. Zgodbo o tem, kako so bele pnevmatike dobile svojo barvo, pa že poznate.

5. Verjetno ste slišali za podjetje Vogue Tire and Rubber, ki že več kot 100 let proizvaja pnevmatike. Pnevmatika Vogue - vrhunska pnevmatika višjega cenovnega razreda - je eden njihovih najbolj razpoznavnih izdelkov. Kot zanimivost naj omenimo, da je prvotno-izumljena bela pnevmatika nastala skorajda po naključju. Črni ogljik so znanstveniki zmešali z belim cinkom, kar je v letu 1914 privedlo do izuma t.i. »whitewall« pnevmatike.

6. Sprva so bile na obeh bočnicah pnevmatik bele obrobe. V tistem času so avtomobili imeli odprte odbijače. Na ta način je bilo opazovalcem na ulici omogočeno, da so lahko lahko videli obe strani pnevmatik mimoidočega avtomobila.

7. Pnevmatike z belim napisom so podobno oblikovane in imajo podoben stil kot »whitewall« pnevmatike. Proizvodnja vključuje dodaten korak, pri katerem se obrobe prekrije s črno, nato se s črk odbrusi gumo, da nastane beli napis.

8. Družba Goodyear, ki je na svetovnem trgu znani proizvajalec pnevmatik, rada eksperimentira. Tako je leta 1961 proizvajalec eksperimentiral z osvetljenimi pnevmatikami. Takrat to ni bilo popularno in nihče ni mogel predvideti, da bodo postale tako priljubljene. Pnevmatike so iz notranjosti osvetlili s stekleno žarilno nitko, zaradi česar so oddajale prijeten nežen sij. Kot veste, te pnevmatike od takrat nikoli niso izgubile na popularnosti.

9. Nekateri vozniki imajo raje prazno tekoče pnevmatike, ker jim omogočajo, da tudi brez zraka lahko prispejo do najbližjega mehanika. Te pnevmatike imajo določene pomanjkljivosti, ker so za njih značilne debelejše obrobe, vendar kljub temu BMW namešča to vrsto pnevmatik na vse svoje avtomobile.

10. Količina pnevmatik, ki jih zavržemo vsako leto, doseže 300 milijonov. Obstajajo različni načini recikliranja pnevmatik. Nekatera podjetja za reciklažo talijo gumo in jo uporabljajo za asfaltiranje, druga pa jo razrežejo in iz nje naredijo nove pnevmatike. Če imate nekaj odvečnih pnevmatik, jih lahko obarvate s svetlimi barvami in jih uporabite kot dekoracijo vašega vrta.

11. Sodobni avtomobili se ne prodajajo z rezervnimi pnevmatikami. Proizvajalci avtomobilov se želijo znebiti odvečne teže in ponujati nove avtomobile s kompletom za popravilo in pločevinkami stisnjenega zraka.

12. Mini Cooper je priljubljen zaradi svoje lepote in elegance. Klasični avto ima pnevmatike, ki v širino merijo 165 milimetrov. Novi Clubman ima 225-milimetrske pnevmatike, ki so zavite okoli 45 centimetrskega kolesa.

13. Obstaja razlaga za nenavadne hitrostne oznake v miljah in podali vam jo bomo. Gre se za to, da so klasične hitrosti navadno določene v kilometrih. Ko se pretvarjajo v milje, postanejo neenake, na primer, Q: 99 mph.

14. Raketoplani prav tako imajo kolesa in pnevmatike. Ponavadi imajo velikost 18-kolesnika, vendar z zelo različnimi karakteristikami. Zato lahko kolesje raketoplana nosi do 63,000 kg s hitrostjo 420 km / h.

15. Proizvajalec Michelin želi eksperimentirati in nenehno izboljševati svoje izdelke. Podjetje se ukvarja z razvojem izdelka "tweel", ki je enodelna brezzračna pnevmatika in hkrati kolo. Nova pnevmatika bo zagotovila obstoj pnevmatik, ki so odporne na preboj in s tem odpravila potrebo po menjavanju.

16. Seznam znanih in uglednih proizvajalcev pnevmatik je zelo dolg in vključuje podjetja, kot so Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli itd. Proizvajalci pnevmatik se nahajajo po vsem svetu, vendar nobeno od zgoraj omenjenih podjetij ne proizvaja toliko pnevmatik kot podjetje na Danskem, domovina Hansa Christiana Andersena. Presenečeni boste, da gre za podjetje Lego. Da, isto podjetje, ki izdeluje Lego kocke za otroke. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1932 in je trideset let kasneje začelo proizvajati pnevmatike za izdelavo določenih sestavnih delov igrač. Leta 2011 je proizvodnja pnevmatik dosegla 318 milijonov. A si lahko predstavljate?

17. Pnevmatike imajo dve hitrostni oznaki, označene z Z in Y. Prvotno je bila uvedena ocena Z, njen hitrostni potencial pa je bil okoli 239 km / h. Kasneje je tehnologija proizvajalcem omogočila, da razmere ponovno preučijo in ustvarijo oznako za pnevmatike z višjo zmogljivostjo. Tako je bila uvedena ocena Y.

18. Največja pnevmatika na planetu se nahaja v Allen Parku, Michigan, ZDA. Tehta okoli 12 ton, visoka pa je okoli 243 metrov. Leta 1965 je bila na svetovnem sejmu prvič predstavljena javnosti v obliki panoramskega kolesa, kasneje pa se je preselila v Allen Park. Ko boste v Michiganu, je ne pozabite obiskati, saj si je kaj takega vredno ogledati.


Zdaj veste veliko več o pnevmatikah in njihovi proizvodnji. Prepričani smo, da so ta zabavna dejstva vplivala na vašo predstavo o tem, kaj so pnevmatike.

Naročite se na naše novice

Odgovorite na: {{replyComment.author}}
Vsa polja so obvezna
Komentar je bil uspešno poslan

Navzgor